Újabb jeles nap közelít,a farsang végi, zabálócsütörtöktől torkoscsütörtökig tartó időszak, amikor a farsang a csúcsra jut, télbúcsúztató, télűző hagyományok, felvonulások érik egymást, amikor a húst búcsúztatjuk (carne vale, azaz, szevasz husika…). A zabálócsütörtökkel kezdődő monstre torkoskodás még farsang után is tartott, hamvazószerda másnapján még meg lehetett enni a maradékot (további kísértés elkerülése céljából); ez volt és lett a torkoscsütörtök. Ezen a napon inkább az elmúló ünnepé, mintsem a szőlészeti-borászati munkáé volt a fő hangsúly, mégis ideillő boros napként (is) számon tartani. Ekkor már javában fogyasztották az újborokat, és ez a mai, újjáéledt hagyományokra is igaz: a torkoscsütörtöki események az étel és a bor körül forognak.
Nem teszünk mi sem másként, hét olyan vörösbort kóstolunk meg, amelyek egy szempontból újaknak tekinthetők: újonnan forgalomba hozottak, viszont már nem új borok, hanem évjáratosak. Egy kivételével 2013-ban termett a szőlő, amiből készültek, de lesz egy 2012-es tétel is.
Persze, olyan nem túlságosan romlandó árucikknél, mint a bor, az újonnan forgalomba hozást nem lehet annyira szigorúan venni, meg aztán a piac is diktál, és, hát, mégiscsak az ősz a borfogyasztás és borturizmus fő szezonja, így aztán ezeknek a boroknak a többsége 2-5 hónapja már kapható, de mégis újaknak tekinthetők. És igaz az is, hogy azért van két idei forgalomba hozatal, az egyik ráadásul annyira „frissen” piacra kerülő, hogy ezen meghívó írásakor kerül éppen csak a borboltokba.
Lássuk a sort:
Ikon Merlot 2013
Koch Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon 2013
Pfneiszl Soproni Merlot Classic 2013
Nagygombos Gróf Grassalkovich Antal Cuvée 2013
Tringa Barocco 2013
Takler Cabernet Franc 2013
Vylyan Kecske Zweigelt 2012
Ez tehát a sor, amit kóstolunk, hét bor, hat borvidék és szintén hat szőlőfajta, igazi ízkavalkád. Amit eszünk hozzá, az pedig adja magát, a farsanghoz, a zabáló- és a torkoscsütörtökhöz méltóan a legklasszikusabb hazai lacikonyhás ételeket: lesz kis sült kolbász, sült hurka, pirított máj, valamint cigánypecsenye is (hogy együnk „igazi” húst is). Köretnek a szintén klasszik hagymás tört krumpli (óóppardon, burgonya) dukál.
Jó kóstolást, jó étvágyat előre is!