Borok, szőlők, tájak, emberek

maligán

maligán

A cabernet sauvignonról

2015. február 10. - kocsisirma

"Két új fajtát köszönthetünk a borcsütörtök második felvonásán a vörösborszőlő-fajták között. Az egyik a cabernet sauvignon.

Francia eredetű világfajta (mi más is lehetne?...), a genetikai vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a Cabernet Franc és a Sauvignon természetes hibridje. Fürtje roppant módon is hasonlít a Sauvignonéra, megkülönböztetésük mégsem nehéz, hiszen utóbbi fehérborszőlő…

Aki nem túlzottan jártas a szőlők felismerésében, annak a számára is könnyen felfedezhető/beazonosítható fajta, legalábbis májustól októberig, amikor értékelhető nagyságú levelek vannak rajta: ha hirtelen azt tapasztaljuk, hogy kanadai juharlevelek kerültek egy szőlőre, no, akkor van dolgunk egy cabernet sauvignonnal….

Maga a szőlőből készült bor a bordói borvidék egyik alapja, nálunk a rendszerváltás után lett népszerű fajta, a magánborászatok elterjedésével,és természetesen először Villányban. Annak ellenére nem több a negyedszázados itthoni karrierje, hogy már 1956. óta államilag elismert fajta, tehát az állami elismerést nagyon korán megkapta, ebből is látszik, régóta jelen van azért hazánkban.

Egy kisfürtű, még a franc-nál is kisebb, elég zárt fürtű szőlőről van szó, ráadásul későn érik, mint ahogy azt az elmúlt jó két évtized hazai tapasztalata mutatja, van, hogy még a villányi dombokon sem érik be prémium minőséget adó bornak megfelelő alapanyagként (azaz, legalább 21-22 mustfokosra). Ráadásul amilyen karakteresen elsőrangú bort tud adni, a szőlőjét enni éppoly karakteresen, hm, majdnem azt írtam, tehát, hm, rossz. Bizony, ez egy tipikus keményhéjú, nem túl ízletes borszőlő. Mégis, miért futott be ekkora karriert? Mert nagyon jó a rothadás ellenállósága, a szárazságtűrése, elég jól tűri a fagyot is. Magyarán, nagyon durva közelítéssel (borászok most biztos megköveznek, de ettől még igaz), az egyik legdrágább boralapanyagot adó szőlőt valójában az egyik legolcsóbb művelni.

A bora pedig a szőlő minden ízéért kárpótol: az egyik, sőt, számomra tán a legkarakteresebb bort adja, a tipikus fűszerpaprikás illat- és elsődleges ízvilág mellett igen hamar felfedezhetők a kávé és a dohány jegyei is. Kis barikolással már hozza a vanília-csokoládét is: nagyon magas az extraktja, gazdag cserzőanyagú, ebből kifolyólag kissé fanyar. Nagyon összetett jelenség, mégis, aki egyszer egy tipikus cabernet sauvignont iszik, az alighanem egy életre megjegyzi."

A bejegyzés trackback címe:

https://maligan.blog.hu/api/trackback/id/tr517159483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása